ENTREVISTA AMB ALEIX CODERCH, ÀRBITRE DE MINIBÀSQUET

El cap de setmana de l’11 i el 12 de febrer va tenir un protagonista inesperat en el món del minibàsquet, l’àrbitre Aleix Coderch. El motiu va ser una fotografia on apareix cordant les sabatilles esportives a un jugador del premini del Pineda de Mar. L’autor de la imatge, Manel Gila, va pujar la instantània a les xarxes socials i de seguida es va fer viral, gràcies a l’esportivitat i tendresa que transmetia.

Hem tingut l’ocasió de poder parlar amb l’Aleix que, més enllà d’opinar sobre l’impacte de la ja famosa fotografia, també deixa anar la seva visió sobre l’arbitratge en el món del bàsquet.

Durant l’últim cap de setmana has passat a la “fama” amb una fotografia on surts cordant les “bambes” a un nen. Esperaves tantíssim ressò?

Doncs la veritat és que no. No esperava ni que em fessin una fotografia. No és la primera vegada que cordo les bambes a un nen petit. I la veritat és que m’ha sobtat molt.

Quan vas descobrir que la teva fotografia s’havia fet viral?

Al migdia, quan vaig arribar a casa m’ho va dir el meu germà, que l’havia vist al Twitter.

Imagino que has llegit o rebut molts comentaris positius sobre els valors que transmet la fotografia. Algun en concret que destacaries?

Sí. Sobretot un que va penjar l’Instagram de l’UER Pineda de Mar: “Els àrbitres a part de xiular passos, també ajuden a donar-los”.

Aquests comentaris, en la seva majoria positius, contraresten amb el que, malauradament, normalment es troba un àrbitre.

Sí, malauradament els àrbitres ens hem de trobar amb comentaris negatius cap de setmana sí, cap de setmana també. També s’ha de dir que, per sort, no només rebem aquest tipus de comentaris, ja que hi ha entrenadors i jugadors que t’agraeixen la teva feina.

Parlant una mica més sobre la teva feina arbitral, què és el que més t’agrada de ser àrbitre?

Poder seguir mantenint contacte amb el món de l’esport, però sobretot amb el bàsquet, en el que porto des de ben petit. Veure l’esforç que fan pares, entrenadors i jugadors per poder seguir endavant amb aquest esport. També m’agrada poder ensenyar els jugadors des d’una visió diferent.

Creus que, en general, el comportament de pares, entrenadors i jugadors és el correcte envers els àrbitres?

Hi ha de tot. El problema és que la gent que fa més soroll són els que tenen un comportament nefast i es veuen més.

Alguna idea per millorar la convivència entre l’àrbitre i la resta d’actors del bàsquet?

Educació. Ensenyar que els àrbitres estem allà per ajudar, que deixin de pensar que “anem a fer mal”, ja que arbitrem sempre amb la intenció de fer-ho el millor possible. Som humans i també ens equivoquem.

Quant al respecte als àrbitres, creus que el bàsquet està millor o pitjor que altres esports?

Veient per les xarxes socials el que els hi passa als àrbitres d’altres esports, estem millor. Però es pot millorar en tots els aspectes. També s’hauria d’ajudar i donar suport als àrbitres de les altres federacions que pateixen aquestes agressions.